2020. január 28., kedd - Károly, | RSS | Főoldal | Kapcsolat

Események

Címlap » A falu » Események

|

2009.08.22

Szent István, az államalapító ünnepe

Augusztus 20-án Szent István király tiszteletére rendezett meghitt ünnepséget a falu vezetősége a Tardos felőli bekötőút keresztjénél.

Az 1906-ban Goldschmidt Mihály és Bundschu Anna által emelt keresztet a Vértestolnai Németek Hagyományörző Egyesülete újította fel az önkormányzat támogatásával. Az évek során felhalmozódott földtölteléket eltávolították, s új támfalat építettek a kereszt köré.
Az ünnepséget Harmados Oszkár polgármester nyitotta meg, köszöntötte a tatai kistérséghez tartozó települések vezetőit, Michl Józsefet, a Tatai Kistérségi Többcélú Társulás elnökét, Markó Gyula plébánost. Ezután a Freunde Kapelle kíséretében közösen énekeltük el a Himnuszt, majd a Vértestolnai Énekkar előadásában hallgattuk meg a Honfoglalás című dalt. Mindezek után került sor a kenyérszentelésre, valamint a felújított kereszt újraszentelésére.
Michl József ünnepi beszédében kiemelte a szövetségkötés, a szövetségben élés fontosságát, de csak kompromisszumok nélkül, ahogy országunk nagyjai is cselekedtek. Harmados Oszkár polgármester Szent István király szerepéről mondott beszédet, felidézve államalapítónk életművét. Az ünnepély zárásaként a megjelent vendégeket üdítővel, borral, zsíros kenyérrel kínálták meg.

Kapcsolódó képek

01 04 05 06 07 09 14 15 16 19 20 21 22

design: olier

- Vértestolna, 2008 -