2020. március 31., kedd - Árpád | RSS | Főoldal | Kapcsolat

Események

Címlap » A falu » Események

|

2009.09.28

15 éves lett a Vértestolnai Németek Hagyományőrző Egyesülete

„Kellett az akarat, mely azt mondta tegyétek! Kellett sok szorgos kéz, hogy legyen mivel megtenni. Kellett sok lelkes buzdítás, hogy legyen miért megtenni. Kellett a családunk, hogy megtehessük a mögöttünk álló utat.” Ezek a sorok fogadtak bennünket a Vértestolnai Németek Hagyományőrző Egyesülete fennállásának 15. évfordulóján megrendezett ünnepségen szeptember 26-án.

A Kultúrotthonban fotókiállítást is láthattunk az egyesület tevékenységéről, rendezvényeiről a kezdetektől máig. Az 1993-ban megalakult egyesület azért kezdte meg működését, hogy képviselje a Vértestolnán élő német nemzetiség érdekeit, törekvéseit. A tájnyelvre figyelemmel szorgalmazza és támogatja a német anyanyelv ápolását, iskolai oktatását, ápolja, éleszti és terjeszti a nemzetiségi kultúrát, a hagyományokat, a népviseletet, az ének-, zene- és tánckultúrát. A tagok feladatuknak tekintik a község történetének feltárását és közkinccsé tételét, a település sajátos nemzetiségi arculatának megőrzését és ápolását. Ápolják és gazdagítják a németországi közösségekkel a partnerkapcsolatokat. Az egyesület szerepet vállal a község fejlesztésében és arra törekszik, hogy a német nemzetiségnek megfelelő képviselete legyen a helyi önkormányzatban és más társadalmi szervezetekben. Olyan események fűződnek a nevükhöz, melyek Vértestolnán a legfontosabbak közé tartoznak, mint a gyermekzenekar megalapítása, a Mesterségek fája, a templom felújítása, az augusztusban felszentelt kereszt felújítása és sok-sok rendezvény.
 
Az ünnepséget Tisch Józsefné elnök asszony nyitotta meg, megemlékezve a kezdetekről, a vértestolnai zenekar útra indításáról is. Harmados Oszkár ezután gratulált a tagoknak, megköszönte eddigi tevékenységüket, mellyel immár 15 éve gazdagítják falunkat. Vértestolnán nem érezni a válság hatását, a Hagyományőrző Egyesület szívén viseli a falu sorsát, s mindent megtesz, hogy a nehéz időkben is áldozzunk a kultúrára- mondta el a polgármester. Stréhli György, a gyermekzenekar egykori vezetője is szót kért, hogy elmondhassa számára milyen kellemes emlékeket jelentett a zenekar alapítása, milyen sok segítséget jelentett az Egyesület munkája.
Az összejövetel folytatásaként a „mesterszakácsok" által (Harmados Oszkár, Csapucha Attila) készített babgulyást fogyasztották jó étvággyal a résztvevők, majd késő esti tartó vidám hangulatú beszélgetéssel, énekléssel fejeződött be a nap.

Kapcsolódó képek

01 08 09 10 14 15 19 20 22 25 27 30 34 36 37 40

design: olier

- Vértestolna, 2008 -